DRUGO

ANAFILAKTIČNA REAKCIJA

Preobčutljivostne reakcije nastanejo zaradi preobčutljivosti organizma na določeno snov, imenovano alergen. Najpogostejši alergeni so cvetni prah, živalska dlaka, arašidi, mandlji, mleko, jajca, pšenica, soja, raki, ribe, piki žuželk in nekatera zdravila.

Ko pride telo v stik z alergenom (bodisi skozi dihala, prebavila, kožo), se v organizmu sproži preobčutljivostna reakcija, posledica pa je zožitev dihalnih poti, razširitev žil in otekline mehkih tkiv. Pojavi se v nekaj minutah.

Več
ZNAKI HUDE ANAFILAKTIČNE REAKCIJE:

·       Močno srbeč izpuščaj po koži z bledimi privzdignjenimi predeli

·       Nenaden padec krvnega tlaka

·       Hiter srčni utrip

·       Oteklino obraza, ustnic, jezika ali vratu

·       Občutek »cmoka« v grlu, hripavost, lajajoč kašeljdušenje

·       Težave pri govoru ali požiranju, bruhanjedriska

·       Omoticozmedenost, lahko so nezavestni

KAKO UKREPATI?Bolnik z že znano hudo alergijsko reakcijo imajo ponavadi pri sebi zdravilo – avtoinjektor adrenalina (epipen). V tem primeru si mora adrenalin čimprej vbrizgati v zunanji zgornji del stegna. V primeru, da ima pri sebi tudi set za samopomoč, mora takoj pojesti vse tablete iz seta (antihistaminiki, glukokortikoidi).
Naša naloga je, da čim prej odstranimo alergen – odstranimo želo po piku žuželke, če je alergen oseba zaužila, pa bruhanja ne izzivamo! Poškodovanca nato namestimo v primeren položaj: ležeč položaj s privzdignjenimi nogami, saj s tem povečamo vtok krvi v srce in možgane. Če bolnik težko diha, lahko tudi v polsedeč položaj na tleh, nikakor pa ne sme stati. Pri bolniku nato redno spremljamo zavest in dihanje do prihoda reševalcev. Če prva aplikacija adrenalina po 5 minutah ni pomagala, poškodovancu damo še eno dozo v zunanji del stegna. Poškodovanec mora nujno na opazovanje v bolnišnico, saj lahko pride do ponovnega poslabšanja stanja.