POŠKODBE

AMPUTACIJE

Amputacije so najtežje oblike odprtih poškodb udov. Ločimo popolne amputacije (popolna prekinitev vseh tkiv med amputiranim delom in telesom) in nepopolne amputacije (amputirani del se preko katerega koli tkiva še drži telesa). 

Več
NUDENJE PRVE POMOČI PRI AMPUTACIJI:

 1. Najprej poskrbimo za poškodovanca
  1. Zaustavimo hudo krvavitev.
   Če je le možno, poskusimo zaustaviti krvavitev z direktnim pritiskom na rano ali s kompresijsko prevezo. Če to ni možno, krvavitev zaustavimo z Esmarchovo prevezo 
  2. Ustrezno oskrbimo krn.
   Rano moramo zaščititi pred zunanjimi vplivi. To najlažje storimo tako, da krn pokrijemo s čisto gazo (če gaze nimamo pri roki, lahko uporabimo katerokoli čistejšo tkanino).
  3. Imobiliziramo poškodovani del telesa.
   Z imobilizacijo zmanjšamo nepotrebne premike poškodovanega dela telesa, zmanjšamo tudi dodatne poškodbe in bolečino. Poškodovano nogo imobiliziramo ob poškodovančevo zdravo nogo, poškodovano roko pa imobiliziramo ob telo poškodovanca.
  4. Poškodovani del telesa dvignemo nad nivo srca.
   S tem zmanjšamo krvavitev, oteklino in bolečino.
  5. Poškodovaca spremljamo. Spremljamo stopnjo zavesti, kakovost narejene preveze. Poškodovanca do prihoda reševalcev ne zapuščamo, ne dajemu mu za jesti in za piti!
 2. Nato se lotimo oskrbe amputiranega dela telesa.
  1. Amputirani del telesa zavijemo v sterilno gazo in ga položimo v čisto plastično vrečko.
  2.  V drugo plastično vrečko damo mešanico ledu in hladne vode – s tem dosežemo temperaturo okoli 4°C.
  3. Obe vrečki vložimo v tretjo vrečko, v katero dodamo še list osnovnimi podatki o bolniku in poškodbi: ime in priimek, starost, poklic, dominantna roka, pridružene poškodbe, kronične bolezni in zdravila, ki jih redno jemlje, ura poškodbe, mehanizem poškodbe (npr. krožna žaga) in pa vsebino vrečke.

Pomembno je, da amputiranega dela telesa ne položimo neposredno na led, saj lahko pride do poškodb tkiva zaradi omrzlin, kar močno zmanjša uspešnost kirurškega posega in funkcionalnost prišitega uda.

spiranjem in brisanjem amputiranega uda lahko povzročimo še dodatne, nepotrebne poškodbe tkiva, zato to prepustimo kirurgom in reševalcem.

PRVA POMOČ PRI NEPOPOLNI AMPUTACIJI:

Najprej nepopolnoma odrezani ud naravnamo v fiziološki položaj, s čimer izboljšamo prekrvavitev tkiva in zmanjšamo možnost dodatnih poškodb. Nato zaustavimo krvavitev in ustrezno oskrbimo rano, imobiliziramo poškodovani del telesa, ga dvignemo nad nivo srca in poskrbimo za prevoz v bolnišnico.


ESMARCHOVA PREVEZA

V izjemnih primerih, ko zunanja krvavitev ogroža življenje in je ne moremo zaustaviti z nobenim drugim postopkom (direkten pritisk na rano, kompresijska preveza), napravimo Esmarchovo prevezo. 

Z Esmarchovo prevezo prekinemo pretok od mesta preveze navzdol. Preveza na mestu pritiska poškoduje kožo, mišice in živce, če je zavezana predolgo pa lahko povzroči odmrtje tkiva ter povzroča hude bolečine. Potreben je hiter prevoz v bolnišnico (v manj kot 6 urah), da se izognemo nepopravljivim okvaram mišic.

Več
Stopnje nameščanja preveze:

 1. Trikotno ruto (lahko drug velik kos blaga) zložimo v 5 cm širok trak. Uporabimo lahko tudi širok pas za hlače, kravato itd. Ne uporabimo ozkih trakov, vezalk in podobnega, ker se zarežejo v kožo in mehke dele ter jih nepopravljivo poškodujejo.
 2. Trak ovijemo okoli uda, 2 cm nad poškodovanim delom.S tem zmanjšamo obseg uda, ki bo dodatno poškodovan zaradi motene prekrvavitve, hkrati pa omogočimo, da nam preveza med zavezovanjem ne bo zdrsnila iz uda.
 3. Ruto zavežemo okoli uda. Na vozel položimo trd, ozek in daljši predmet (npr. palica, kuli), ki ga na ruto pritrdimo še z enim vozlom.
  Trd predmet vrtimo v eni smeri toliko časa,  dokler se krvavitev popolnoma ne ustavi. Trd predmet fiksiramo z ostankoma rute ali z drugo ruto.
 4. Zapišemo datum, uro in minuto namestitve obveze. Podatke lahko napišemo na nepoškodovano kožo, ruto…

Esmarchove preveze nikoli ne smemo pokrivati, saj moramo ves čas spremljati kakovost narejene preveze (npr. znaki krvavitve) ter v primeru nepopolne amputacije, izgled neamputiranega dela uda.