Kako ravnati v primeru nesreče na smučišču


Zima je prišla, z njo pa tudi radosti na smučiščih. Z uvajanjem novih smučarskih tehnologij se število poškodb ni bistveno spremenilo, spremenila pa se je narava poškodb, saj so le te kot posledica večjih sil pri novih tehnikah smučanja postale bolj podobne poškodbam iz prometnih nesreč.  Po raziskavah se v Sloveniji vsako leto poškoduje približno 3000 smučarjev. Zaradi pogostnosti smučarskih nesreč je pomembno, da znamo v takšnih situacijah pravilno ravnati.

Varen pristop, začetna obravnava


Vsaka nesreča od nas zahteva varen pristop. Preden se približamo ponesrečencu, se prepričajmo, ali lahko sami varno pristopimo. Ozrimo se okoli sebe, preverimo, da nas ne bodo poškodovali drugi smučarji, šele nato se lahko približamo. Nato preverimo poškodovančevo odzivnost tako, da ga glasno pokličemo in nežno stresemo. Pri tem smo skrajno pazljivi, saj ne moremo izključiti poškodbe vratne hrbtenice. Če ne dobimo odziva pokličemo na pomoč nekoga iz okolice in nadaljujemo po protokolu temeljnih postopkov oživljanja: sprostimo dihalno pot, preverimo dihanje ter pokličemo 112. Nato v primeru, da poškodovanec ne diha, začnemo izvajati zunanjo masažo srca in umetno dihanje v razmerju 30:2.

Če pri sebi nimamo mobilnega telefona, moramo nekoga poslati do najbližje žičnice oziroma gostinskega lokala, da prikličemo reševalce na smučiščih.

Zavarovanje kraja nesreče, nadaljna oskrba


Kraj nesreče je potrebno ustrezno zaščiti in označiti. To najlažje naredimo tako, da nekaj metrov nad mestom nesreče v sneg zapičimo smuči tako, da tvorijo križ. Oskrba poškodovancev na smučišču je za laike težavna, saj pri roki nimamo nobenih pripomočkov za nudenje prve pomoči, največ kar lahko storimo je, da zasilno imobiliziramo zlomljene ude s smučmi ali smučarskimi palicami. Zaradi tega je naša najpomembnejša naloga poskrbeti, da ponesrečenec ostane varen in primerno topel, saj lahko v temperaturah okoli ledišča človek hitro zapade v podhladitev. V primeru krvavitev izvajamo pritisk na rano oziroma, če je krvavitev pulzirajoča, na področno arterijo.

Smučarske čelade NE ODSTRANJUJEMO, kadar sumimo na poškodbo hrbtenice.

Pomembna je tudi komunikacija s ponesrečencem, saj ga moramo pomiriti in poskrbeti, da se njegove poškodbe ne poslabšajo.

__________________________________________

Po www.telegraph.co.uk povzel Tomi Kunej.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.