Kemična poškodba očesa


Kemične poškodbe sodijo med najnevarnejše poškodbe očesa in so tudi relativno pogoste. Zgodijo se ne samo zaradi neustrezne zaščite pri delu z agresivnimi kemikalijami, ampak tudi pri vsakodnevnih rutinskih opravilih, kot so čiščenje stanovanja, barvanje las ali delo na vrtu. Povzročijo jih lahko mnoge različne substance: kisline, lugi, detergenti, topila, lepila in drugi dražilci (solzilec). Resnost poškodbe je zelo raznolika, od rahlega draženja pa vse do slepote ali celo izgube očesa.

Prva pomoč je v primerih kemične poškodbe izrednega pomena in največkrat prav pravilno ukrepanje v prvih sekundah in minutah po poškodbi odloča o končnem razpletu in usodi prizadetega očesa. Potrebno je torej ukrepati takoj!

Kako ukrepamo?


o   Oko temeljito izperemo z mlačno vodo. V primeru, da vode nimamo, lahko oko izperemo tudi z drugo tekočino ki je pri roki ; s čajem, sokom ali kavo, nikoli pa ne uporabimo mleka! Oko izpiramo najmanj 20 min.

o   Da bi bilo izpiranje čim bolj učinkovito, je oko najbolje postaviti pod rahel curek mlačne vode. Lahko se postavimo direktno pod tuš ali pa nagnemo glavo in postavimo oko pod vodni curek iz vodovodne pipe. Pomembno je, da držimo prizadeto oko odprto. Ker pa pride ob poškodbi očesa do močnega obrambnega stiska vek, je to včasih zelo težko doseči, še posebej pri majhnih otročih. Zato naj izpiranje očesa izvajata dva.

o   Z vodo in milom si umijemo roke, saj je pomembno, da kemično sredstvo čim bolje odtranimo iz dosega očesa.

o   Odstranimo kontaktne leče (v primeru, da se niso same izločile med izpiranjem očesa).

o   Posebej smo pozorni, da očesa ne manemo, ker ga tako le dodatno dražimo in lahko povzročimo še hujše poškodbe.

o   Po vseh omenjenih ukrepih takoj poiščemo strokovno pomoč, če je potrebno pokličemo službo nujne medicinske pomoči na št. 112.

Dodatni opozorili


Zdravnikom je v veliko pomoč, če seboj prinesete tudi embalažo kemikalji, ki so poškodovale oko.

Ker so oči po poškodbi zelo občutljive na svetlobo, je priporočljivo, da na poti do strokovne pomoči nosite sončna očala.

____________________________________________________________________________

Po Lang. G. Ophtalmology, www.mayoclinic.com, www.viva.si povzela Maša Samojlenko.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.