Piki klopov


Klope najpogosteje najdemo na obronkih gozdov, v podrastju, travi, listju in na nizkih vejah. V toplih dneh so najbolj živahni v dopoldanskem času in popoldne, preden se znoči. Pri nas je znanih kakih trinajst vrst klopov in kadar je oblačno, napadajo ves dan. Zlasti aktivni so ob vlažnem vremenu in ob zmernih temperaturah. Ob hudi vročini in v močnem deževju počivajo.

Preprečevanje pika klopa


Da bi preprečili pik klopa, priporočamo v prvi vrsti primerna, predvsem bela oblačila, ki prekrivajo večji del telesa. Z redno uporabo repelentov lahko zmanjšamo možnost pika. Treba jih je nanašati pogosto, po možnosti vsaki dve uri, ne pozabite jih nanesti tudi na oblačila, nogavice in čevlje. Zlasti pomembno je, da temeljito prepojite ovratnike, rokave in robove hlač. Pomembno je tudi, da se po prihodu domov temeljito stuširate s čim bolj vročo vodo, obleko pa temeljito operete v vroči vodi (nad 40 stopinj). Ne pozabite pregledati bolj skritih predelov kože med prsti, za uhlji, na lasišču, v sramnem predelu in pod pazduhami ter kože pod koleni. Če klop ni okužen, vbodu ne sledijo večje nevšečnosti. Ponavadi pride le do manjšega lokalnega vnetja, ki ga zaznate kot srbeče, nekoliko oteklo mesto.

Odstranjevanje klopa

Kadar do ugriza klopa vseeno pride, je pomembno, da klopa čim prej odstranite. Prej ko ga boste odstanili, manjša bo verjetnost, da zbolite, če je klop okužen. Najpogostejši bolezni, ki ju prenašajo klopi, sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis. Proti klopnemu meningoencefalitisu, katerega povzročitelj je virus, se lahko tudi cepite.

Klopa previdno odstranite s pinceto ali s primernimi prijemali, nikakor pa ga ne mažite z olji ali laki. Klopovega telesa ne stiskajmo, ker lahko s tem iztisnemo v kožo bakterije.  Raje ga zagrabite karseda blizu glavi in po odstranitvi razkužite mesto vboda. Če klopova glavica ali del telesa ostane v koži, se obrnite na zdravnika, ki bo izluščil preostanek. Po odstranitvi klopa opazujte kožo. Če se kjer koli pojavijo pordele lise, je nujen obisk pri zdravniku.

_______________________________________

Po vizita.si povzel Goran Buser.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.