Podhladitev in ozebline 1Ob izpostavitvi hladnim temperaturam človeško telo prične izgubljati toploto hitreje, kot jo lahko proizvaja. Prenizka telesna temperatura vpliva na delovanje možganov tako, da oteži jasno razmišljanje in gibalne sposobnosti žrtve. Podhladitev je še posebej nevarna, ker se žrtve vedno niti ne zavedajo, da se dogaja, in tako ne morejo primerno ukrepati.

Najpogosteje pride do podhladitve pri hladnih okoljskih temperaturah, zgodi pa se lahko tudi pri temperaturah nad 4°C, če je oseba mokra, prepotena ali potopljena v mrzli vodi.

Kdo so najpogostejše žrtve podhladitve?

 • Starejši ljudje, predvsem tisti z nezadostno prehrano in neprimernimi oblačili,
 • dojenčki, ki spijo v hladnih sobah,
 • otroci brez nadzora,
 • osebe pod vplivom alkohola,
 • mentalno bolni posamezniki,
 • ljudje, ki veliko časa preživijo zunaj; brezdomci, pohodniki, planinci, lovci itd.

Kateri so opozorilni znaki za sum na podhladitev?

Odrasli:

 • drhtenje,
 • izčrpanost,
 • zmedenost,
 • nerodne poteze rok,
 • izguba spomina,
 • otežen govor,
 • zaspanost,
 • težave z vidom,
 • otrdelost mišic.

Otroci:

 • vsi prej našteti znaki,
 • svetlo rdeča, mrzla koža,
 • zelo nizka stopnja energije.

Kako ukrepam, če vidim osebo z znaki podhladitve?

Osebi izmerimo telesno temperaturo in, če je le-ta nižja od 35°C, poklicati nujno medicinsko pomoč (112), saj gre za nujno situacijo.

Če nismo na dosegu nujne medicinske pomoči, pričnemo z ogrevanjem prizadete osebe po naslednjem postopku:

 • Žrtev prenesemo v toplo sobo ali zavetišče.
 • Odstranimo vsa morebitna mokra oblačila.
 • Začnemo s segrevanjem centralnih delov telesa – prsni koš, vrat, glava, dimlje. Če imamo možnost, uporabimo električno odejo, sicer vzpostavimo kontakt koža na kožo pod zavetjem lahkih, suhih plasti odej, oblačil, brisač itd.
 • Lahko si pomagamo tudi s toplimi napitki, vendar nikoli ne segamo po alkoholu. Če je oseba v nezavesti, ji v usta ne dajemo ničesar.
 • Ko smo žrtvi uspeli dvigniti telesno temperaturo, moramo poskrbeti, da ostane suha in zavita v plasti tkanine – vključno z glavo in vratom.
 • Kakor hitro je možno, pridobimo medicinsko pomoč.

Oseba z resno podhladitvijo je lahko nezavestna in ne diha. V vsakem primeru je potrebno podhlajeno osebo, ki ne kaže znakov življenja, oživljati in ji priskrbeti čim hitrejšo zdravstveno oskrbo.

Kaj je ozeblina?


Ozeblina je poškodba telesa, ki jo je povzročilo zmrzovanje. Žile se pri stopinjah pod 0°C pričnejo krčiti, saj tako omilijo izgubljanje telesne toplote. Ob ekstremno nizkih temperaturah in dolgočasni izpostavitvi le-tem lahko ta protektivna strategija zmanjša pretok krvi do te mere, da se pretok krvi skozi področja tkiv spusti pod kritično mejo. Pomanjkanje krvi tako povzroči odmrtje kože in tkiv. Ozeblina povzroči izgubo občutka ter barve kože na poškodovanem predelu. Najpogosteje prizadene nos, ušesa, lica, brado ter prste. Ozeblina lahko povzroči trajno poškodbo in v resnih primerih vodi tudi do amputacije udov.

Ozeblina.

Kateri so znaki ozeblin?

Razdeljeni so na 3 stopnje;

 • Stopnja 1:

Koža postane belkasta ali rumena. Lahko se pojavi tudi občutek opekline. Ta stopnja je pogosto še reverzibilna in jo lahko prekinemo s postopnim segrevanjem prizadetega območja.

 • Stopnja 2:

Izrazi se po neprekinjeni izpostavljenosti mrazu. Karakterizirajo jo izguba bolečine, rdečica ter otekanje kože. Zdravljenje po tej stopnji pusti za sabo mehurčke na koži, le-ta pa se lahko tudi olupi.

 • Stopnja 3:

Koža otrdi in je voskasta. Na tej stopnji koža odmre, lahko pride do nastanka otekline. Če ta stopnja ni nemudoma zdravljena, škoda ozebline postane trajna, poškodujejo se živčne povezave. Ozebla področja se razbarvajo, postanejo vijolična in sčasoma črna. Čez čas ozebla področja izgubijo zmožnost občutenja. Možen je razvoj gangrene, v končni fazi lahko pride do potrebe po amputaciji udov.

Ker so ozebla področja otopela, se prizadete osebe ponavadi ozeblin sprva niti ne zavedajo.

Ozeblina.


Kako ukrepam, če vidim osebo z znaki ozebline?

Če prepoznamo znake ozebline, moramo takoj poiskati zdravniško pomoč. Preveriti je potrebno, če oseba ob ozeblinah trpi še zaradi podhladitve, saj bi v tem primeru morali najprej poskrbeti za podhladitev in šele nato za ozeblino.

Če je prisotna samo ozeblina in ni znakov podhladitve ter nujna medicinska pomoč ni takoj na voljo, ravnamo po naslednjih navodilih:

·         Namestitev v toplo okolje takoj, ko je možno-

·         Če ni nujno potrebno, ne obremenjujemo ozeblih prstov, podplatov in dlani, saj bi s tem povečali že nastalo škodo.

·         Prizadeta področja potopimo v toplo (ne vročo!) vodo.

·         Prizadeta področja lahko segrejemo tudi s telesno toploto (npr. ozeble prste na rokah in dlani lahko pogrejemo pod pazduho).

·         Ozeblih predelov ne drgnemo s snegom oz. jih na noben drug način ne masiramo. Tudi s tem lahko le povečamo že nastalo škodo.

·         Za segrevanje ne uporabljamo nobenih naprav kot so npr. grelne blazine, pečica, peči, kamin ali radiator, saj so ozebli deli izredno otopeli in jih lahko zlahka opečemo.

Opozorilo: Zgoraj napisani postopki niso nadomestilo za strokovno medicinsko oskrbo. Hipotermija je nujno medicinsko stanje in tudi vsaka ozeblina mora biti preverjena s strani medicinskega osebja.


Kaj je efekt hlajenja vetra?


Z naraščanjem hitrosti vetra se pospeši tudi njegovo odvzemanje toplote našemu telesu. Ob vetrovnem vremenu se možnosti za zdravstvene težave povezane z vremenom močno zvišajo tudi, če temperature niso ravno nizke.

Zakaj so otroci in starejši izpostavljeni večjemu tveganju za bolezni, povezane z mrazom?


Otroci, predvsem dojenčki, izgubljajo toploto hitreje in lažje kot odrasli, ob tem pa je ne morejo proizvesti dovolj samo z drgetom. Otroci pod enim letom starosti ne bi smeli spati sami v hladnem prostoru – potrebno jim je zagotoviti topla oblačila in v stanovanju vzdrževati prijetno temperaturo.

V primeru hipotermije lahko otroka segrejemo z lastno telesno temperaturo, z direktnim stikom koža na kožo.

Starejši ljudje proizvajajo manj telesne toplote zaradi počasnejšega metabolizma in manjše telesne aktivnosti. Ljudje preko starosti 65 let bi morali v hladnih dneh redno nadzirati temperaturo v svojem stanovanju.

Ozebline lahko prizadenejo kogarkoli, ki je izpostavljen mrazu. Še posebej pa so ob otrocih in starejših ogroženi ljudje, ki se zdravijo z blokatorji receptorjev beta, ljudje s periferno žilno boleznijo, periferno nevropatijo, kadilci in sladkorni bolniki.

Kaj lahko storim, če obtičim v hladnem vremenu?


·         Nase ali v bližino zavežite čimbolj opazen kos tkanine ali karkoli, kar bi utegnilo pritegniti pozornost.

·         Če ste v avtu, premaknite vse, kar potrebujete iz prtljažnika, na sedeže in vsako uro za 10 minut zaženite motor ter ogrevanje.

·         Zavijte svoje celotno telo, vključno z glavo, v dodatna oblačila, odeje ali časopisni papir.

·         Ostanite budni.

·         Če sedite, občasno migajte z rokami in nogami, da vzdržujete redno cirkulacijo.

·         V želji, da zadostite žeji, ne jejte nestopljenega snega, saj lahko s tem znižate svojo telesno temperaturo.

Kakšna so najboljša oblačila za hladno vreme?


·         Pokrivalo za glavo,

·         pleten šal ali ruta, da zakrijemo obraz,

·         rokavi, naj se na koncih tesno prilegajo zapestjem,

·         rokavice,

·         vodoodporni čevlji ter pregrinjalo,

·         večplastna lažja oblačila.

Prepričajte se, da je zunanja plast vaših oblačil na tesno tkana, po možnosti neprepihljiva. Notranje plasti pa naj bodo volnene, svilene ali polipropilenske, saj bodo zadržale več telesne toplote kot bombaž. Ostanite suhi, saj mokra oblačila hitreje odvajajo toploto. Če vam je pretoplo, odstranite nekaj plasti oblačil, saj tudi potenje pospešuje izgubo toplote.

Ne ignorirajte drgetanja! Je pomemben prvi znak, da vaše telo izgublja toploto. Ko postane trajno, je priporočeno poiskati zavetje v toplem prostoru.


Kaj naj jem in pijem tekom hladnih dni?


Obroki naj bodo dobro uravnoteženi in enakomerno razporejeni. Ne pijte alkoholnih pijač, ne kadite. Raje se poslužujte toplih in sladkih napitkov kot so čaji, kakav itd. Če imate predpisane diete, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

_____________________________________________________________________________________________

Povzela Jasna Knez po:

http://www.emergencycareforyou.org/EmergencyManual/HolidayAndSeasonalSafety/Default.aspx?id=190

http://www.bt.cdc.gov/disasters/winter/faq.asp#frostbite.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000057.htm


Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Ena misel o “Podhladitev in ozebline

 • staša košak

  Spoštovani

  Pazljivo sem prebrala vaš zapis-vendar zame ne odgovarja-želela bi vedeti-zakaj imam jaz zadnja dva meseca telesne temperature največ 35.1C-zjutraj pa le nakaj čez 34 C-roke imam občasno skoraj vijolične in vedno pogosteje,je videz, kot bi bile otečene-na MR glave so ugotovili Levkopatijo-je to morda povezano in kaj naj storim, da se mi febrilno stanje normalizira
  pozdrav