Porod izven bolnišnice


Porod je naraven proces, pri katerem se plod, plodovi ovoji in posteljica iztisnejo, porodijo iz maternice. Razdelimo ga lahko na tri stadije

 • prvi stadij: kontrakcije maternice, ki pripravijo plod v položaj za porod
 • drugi stadij: rojstvo ploda
 • tretji stadij: poporodno obdobje z iztisom posteljice

Porod otroka v bolnišnici je seveda najvarnejši način, a včasih se vseeno zgodi, da v danih razmerah ne moremo pravočasno do bolnišnice. Takrat je pomembno, da ob tem ostanemo mirni in nosečnici pomagamo skozi ta naraven proces.

Kako torej poroditi otroka?


 1. Če je le možno, pojdite v bolnišnico takoj, ko nosečnica začuti bolečino, ki jo povzroča krčenje maternice. Stanje je še bolj nujno, če je nosečnici že odtekla voda. Takrat je najbolje poklicati 112 in počakati na reševalce.
 2. Če ne morete do bolnišnice, je pomembno, da se bodoča mamica čim bolj udobno namesti kar doma. Najbolje je, da na tla položite čiste rjuhe in blazine, da se nosečnica lahko nasloni nanje. Optimalen je polsedeči položaj s pokrčenimi koleni in podprtimi rameni ter hrbtom. Tla so najboljše mesto, saj je otrok ob rojstvu zelo spolzek in nam lahko zdrsi iz rok, če ga ne primemo dovolj močno.
 3. Umijte si roke, saj ima otrok zelo pomanjkljiv imunski sistem, zato se lahko hitro razvije življenje ogrožajoča infekcija. Po tem se razen mame in otroka ne dotikajte ničesar drugega.
 4. Opazujte položaj glavice vaginalno po vsakem popadku.
 5. Ko se vidi glavica v vulvi, je čas za porod. Porod se sicer odvija sam, naša naloga je le nežno podpiranje otroka in vodenje skozi celoten postopek. Otroka ne potiskajte nazaj, prav tako pa mu ne pustite, da sam pade na trdo podlago. Z nežnim pritiskom na bazo vagine, v bližini perineja, pa lahko pomagamo tudi ob rojstvu glavice.
 6. Ko je glavica porojena, naj mama poskuša prenehati potiskati. Otroku je potrebno očistiti nosek in usta z brizgalko, če pa je nimate, pa s čisto brisačo ostranite sluz in tekočino.
 7. Sledi porod ramen. Otroka na vlecite, ampak nežno usmerjajte ramena. Začnite z zgornjim ramenom. Če so pri tem težave, lahko pomaga pritisk na materin trebuh, tik nad sramno kostjo.
 8. Ko so zunaj ramena, si rojstvo posameznih delov telesa sledi zelo hitro. Pripravljeni moramo biti, da otroka ulovimo in nežno podpiramo.
 9. Ovijte otroka, da preprečite ohladitev, ki se pri novorojenčkih pojavi zelo hitro. Pravilno je, da ga zavijete od glave do pet, zunaj pa pustite le obraz, da bo lahko dihal. Dajte ga materi v naročje, če je popkovnica dovolj dolga.
 10. Po rojstvu dojenčka v 10-15 minutah sledi še rojstvo posteljice. Posteljice ne smemo nasilno vleči preko popkovine, saj se porodi spontano. Popkovnice tudi  ne poskušajte prerezati, to bodo storili v bolnišnici.
 11. Sedaj pa je res čas, da odidete v bolnišnico, da mater in novorojenčka dokončno pregledajo in poskrbijo zanju.

________________________________________________________________________________

Po Grmec Štefek: Nujna stanja-priročnik in http://firstaid.about.com povzela Nina Pivec.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.