Vročinski krči


Vročinski krči ali febrilne konvulzije so občasni možganski napadi, ki se pojavljajo pri otrocih, ki imajo povišano telesno temperaturo (običajno nad 38,5°C), pri katerih pa le-ta ni povzročena z akutno znotraj možgansko okužbo. Ti napadi so zelo podobno tonično-kloničnim epileptičnim napadom (grand mal napad – starejši izraz). Čeprav so za starše vročinski krči precej dramatično doživetje, sami po sebi niso tako nevarni in ne povzročajo možganskih okvar.

Vročinski krči so od starosti odvisne motnje in se redko pojavljajo pred 6 mesecem in po 5. letu starosti, z vrhom med 18. in 22. mesecem, pogosteje pri fantkih. Običajno prvi napad nastopi ob zmernem povišanju telesne temperature, še preden jo starši uspejo otrokom izmeriti. Vročinske krče doživi približno 2 do 5% vseh otrok.

Povezava z epilepsijo


Zelo malo otrok, ki je imelo vročinske krče, kasneje razvije epilepsijo. Po podatkih Inštituta za nevrološke motnje (National Institute of Neurological Disorders and Stroke – NINDS) se pri približno 2 do 5% otrok, ki so kadar koli imeli vročinske krče, razvije epilepsija. Med odraslimi z epilepsijo je 15% takih, ki so v otroštvu imeli vročinske krče.

Veliko večja pa je verjetnost, da se vročinski krči pri posameznem otroku ponovijo, in sicer tretjina otrok doživi vročinske krče več kot enkrat. K sreči se pri večini teh otrok po 5. letu vročinski krči več ne pojavljajo.

Dejavniki tveganja


Dejavniki, ki povečajo nevarnost za nastanek vročinskih krčev so:

  • družinska obremenjenost (sorodnik v prvem ali drugem kolenu, ki je imel vročinske krče),
  • podaljšano bivanje v bolnišnici ob rojstvu,
  • počasnejši razvoj in
  • obiskovanje vrtca.

Obiskovanje vrtca se šteje kot dejavnik tveganja zaradi pogostejših okužb, ki jih imajo ti otroci. Če ima otrok 2 neodvisna dejavnika tveganja, je verjetnost za vročinske krče 30%.

Razdelitev vročinskih krčev


Vročinske krče razdelimo na enostavne in kompleksne. Enostavni trajajo manj kot 15 minut in se ne ponovijo v naslednjih 24 urah. Kadar pa napad traja več kot 15 minut in se ponovi v istem dnevu ali v poteku iste bolezni, jih uvrščamo med kompleksne.

Prva pomoč pri vročinskih krčih


Navodila Inštituta za nevrološke motnje: “V času, ko vaš otrok doživlja vročinske krče, je najbolje, da ostanete mirni in ga pozorno opazujete. Otroka je najbolje položiti na tla in umakniti ostre predmete, da se preprečijo dodatne poškodbe. Ni ga priporočljivo držati v naročju. Otrok naj leži na boku ali trebuhu, da ne pride do zadušitve. Prav tako mu med napadom ničesar ne polagajte v usta. Če napad traja več kot 10 minut, otroka odpeljite v najbližji zdravstveni dom ali bolnišnico. Vedno pa je potrebno otroka po napadu peljati k izbranemu pediatru, da se poišče vzrok povišane telesne temperature.  To je še posebej pomembno, če ima otrok trd vrat, je letargičen – v stanju, podobnem globokemu spanju ali nenadzorovano bruha.”

Zdravljenje vročinskih krčev


Kot je že omenjeno zgoraj, vročinski krči sami po sebi niso nevarni in ne potrebujejo zdravljenja. Pomembno pa je, da pediater izključi vse druge nevarne vzroke, ki bi lahko povzročili podobne napade (na primer, če ima otrok meningitis, lahko ima oboje, povišano telesno temperaturo in krče, ki pa niso posledica povišane telesne temperature). V sumljivih primerih bo zato pediater odredil nadaljnje preiskave, kot so pregled krvi, urina in likvorja (možgansko-hrbtenjačne tekočine), lahko tudi elektroencefalogram (EEG), računalniško tomografijo (CT) ali magnetno resonanco (MR).

Preprečevanje vročinskih krčev


Vročinske krče učinkovito preprečimo le, če pri otroku preprečimo možnost okužbe in s tem razvoj povišane telesne temperature. Kljub temu se zdravila za zdravljenje povišane temperature (antipiretiki, na primer paracetamol – Lekadol,  Daleron) priporočajo šele nad temperaturo 38°C za otroke, ki so že kdaj imeli vročinske krče in nad 38,5°C za ostale. Prav tako je pomembno povedati, da s temi zdravili ne bomo zagotovo preprečili nastanka vročinskih krčev.

Otrokom, pri katerih se vročinski krči ponavljajo, se običajno predpiše antikonvulziv – sredstvo za preprečevanje napadov. Pri nas se uporablja preparat diazepam – ta se lahko rektalno (Stesolid) ali v obliki pršila (Dormicum) da otroku ob podaljšanjih krčih.

Dodatek


Navodila staršem otrok, ki so imeli vročinske krče:

Pripravili v: Klinični center Ljubljana, SPS Pediatrična klinika, KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo.

Povezava: http://pednevro.pedkl.si/wp-content/uploads/2008/07/navodila_vk_10mg.pdf

______________________________________________________________________________________________________

Po http://pediatrics.about.com/od/weeklyquestion/a/05_feb_seizures.htm in http://www.ninds.nih.gov/disorders/febrile_seizures/detail_febrile_seizures.htm povzela Nuša Čoh.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.